APTEKA INTERNETOWA

Facebook

Nie trać czasu na chorobę!

W ostatnim czasie bardzo szybko wzrasta liczba zachorowań na grypę i przeziębienie. Otaczająca nas aura w dużej mierze przyczynia się do tego wzrostu, co można zaobserwować szczególnie wśród osób starszych. 

Osoby starsze gorzej znoszą uciążliwe objawy grypy, którym często towarzyszy biegunka, duszący kaszel i wysoka gorączka. Często do lekarza trafiają pacjenci z przeziębieniem mylnie diagnozowanym jako grypa i na odwrót.

Jak można ustrzec się przed chorobą? 

Nie ma na to jednego, skutecznego sposobu, choć Departament Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia Głównego Inspektoratu Sanitarnego, co roku przypomina o kilku zasadach, do których zastosowanie się minimalizuje ryzyko zachorowania.

Planując wyjście z domu- ubierz się odpowiednio do warunków pogodowych- tak by nie zmarznąć, ale i się nie spocić. 

Utrzymuj aktywność fizyczną oraz pamiętaj o higienie życia codziennego tj. by odpoczywać gdy przychodzi zmęczenie, a także wysypiać się odpowiednią ilość godzin. Kiedy śpimy,  organizm intensywnie regeneruje się co znacznie wpływa na podwyższenie odporności i częstym myciu rąk. 

Unikaj śmieciowego jedzenia!

Śmieciowa żywność nie posiadając ważnych dla zdrowia składników odżywczych nie wzmacnia naszej odporności a wręcz przeciwnie,  na jej zmetabolizowanie potrzebny będzie dodatkowy wysiłek energetyczny.

Wzmocnij odporność odpowiednią, bogatą w witaminy, minerały i składniki odżywcze dietą.

Pamiętaj o kiszonkach - wzbogacenie codziennego jadłospisu w żywność zawierającą naturalne probiotyki to jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit i... wzmocnienie odporności. W jelitach znajduje się bowiem najwięcej limfocytów, które chronią organizm przed różnymi patogenami. Stąd coraz częściej powtarzane stwierdzenie, że zdrowie zaczyna się w jelitach. Kiszone ogórki, kapusta kiszona, buraki, kwas chlebowy domowej roboty czy nawet naturalnie fermentowany ocet jabłkowy dostarczają organizmowi miliony bakterii probiotycznych, przywracając równowagę flory bakteryjnej w jelitach, hamując rozwój patogenów co stymuluje jednocześnie układ immunologiczny.

Warto włączyć do diety regularne spożywanie czosnku, który mimo zapachu i ostrego smaku jest niezrównany w oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Zwłaszcza ten spożywany na surowo. Ma także właściwości bakteriobójcze. Jest bardzo skuteczny w zwalczaniu infekcji wirusowych układu oddechowego dzięki lotnym związkom siarki i olejkom eterycznym.

Najlepiej jeść go z dodatkiem tłuszczu, by nie podrażniał żołądka, i natką pietruszki, która niweluje nieprzyjemny zapach. Już 1-2 ząbki dziennie znacznie wzmocnią odporność. 

Jeśli źle tolerujesz zapachu czosnku, zażywaj go w kapsułkach. Zawierają wszystkie aktywne składniki czosnku.

Od października do maja warto suplementować się witaminą D, w naszych szerokościach geograficznych wszyscy cierpimy na jej niedobór. A gdy w organizmie jest za mało witaminy D, łatwiej się przeziębić i zachorować na grypę.

Od października do maja sięgaj więc po suplementy diety z witaminą D. Wzbogać też codzienne menu w zawierające ją produkty, np. masło, żółtko jajka i tłuste morskie ryby.

Na rynku jest dostępnych szereg preparatów podnoszących odporność zawierających wyciągi roślinne (echinacea, czarny bez, dzika róża, acerola), witaminę C, rutynę, prebiotyki.  

Nie trać czasu na chorobę! Wzmocnij swoją swoją odporność.