Brak produktów
Osoby starsze gorzej znoszą uciążliwe objawy grypy, którym często towarzyszy biegunka, duszący kaszel i wysoka gorączka. Często do lekarza trafiają pacjenci z przeziębieniem mylnie diagnozowanym jako grypa i na odwrót.
Nie ma na to jednego, skutecznego sposobu, choć Departament Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia Głównego Inspektoratu Sanitarnego, co roku przypomina o kilku zasadach, do których zastosowanie się minimalizuje ryzyko zachorowania.
Planując wyjście z domu- ubierz się odpowiednio do warunków pogodowych- tak by nie zmarznąć, ale i się nie spocić.
Utrzymuj aktywność fizyczną oraz pamiętaj o higienie życia codziennego tj. by odpoczywać gdy przychodzi zmęczenie, a także wysypiać się odpowiednią ilość godzin. Kiedy śpimy, organizm intensywnie regeneruje się co znacznie wpływa na podwyższenie odporności i częstym myciu rąk.
Śmieciowa żywność nie posiadając ważnych dla zdrowia składników odżywczych nie wzmacnia naszej odporności a wręcz przeciwnie, na jej zmetabolizowanie potrzebny będzie dodatkowy wysiłek energetyczny.
Pamiętaj o kiszonkach - wzbogacenie codziennego jadłospisu w żywność zawierającą naturalne probiotyki to jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit i... wzmocnienie odporności. W jelitach znajduje się bowiem najwięcej limfocytów, które chronią organizm przed różnymi patogenami. Stąd coraz częściej powtarzane stwierdzenie, że zdrowie zaczyna się w jelitach. Kiszone ogórki, kapusta kiszona, buraki, kwas chlebowy domowej roboty czy nawet naturalnie fermentowany ocet jabłkowy dostarczają organizmowi miliony bakterii probiotycznych, przywracając równowagę flory bakteryjnej w jelitach, hamując rozwój patogenów co stymuluje jednocześnie układ immunologiczny.
Warto włączyć do diety regularne spożywanie czosnku, który mimo zapachu i ostrego smaku jest niezrównany w oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Zwłaszcza ten spożywany na surowo. Ma także właściwości bakteriobójcze. Jest bardzo skuteczny w zwalczaniu infekcji wirusowych układu oddechowego dzięki lotnym związkom siarki i olejkom eterycznym.
Najlepiej jeść go z dodatkiem tłuszczu, by nie podrażniał żołądka, i natką pietruszki, która niweluje nieprzyjemny zapach. Już 1-2 ząbki dziennie znacznie wzmocnią odporność.
Jeśli źle tolerujesz zapachu czosnku, zażywaj go w kapsułkach. Zawierają wszystkie aktywne składniki czosnku.
Od października do maja warto suplementować się witaminą D, w naszych szerokościach geograficznych wszyscy cierpimy na jej niedobór. A gdy w organizmie jest za mało witaminy D, łatwiej się przeziębić i zachorować na grypę.
Od października do maja sięgaj więc po suplementy diety z witaminą D. Wzbogać też codzienne menu w zawierające ją produkty, np. masło, żółtko jajka i tłuste morskie ryby.
Na rynku jest dostępnych szereg preparatów podnoszących odporność zawierających wyciągi roślinne (echinacea, czarny bez, dzika róża, acerola), witaminę C, rutynę, prebiotyki.