APTEKA INTERNETOWA

Facebook

 Witamina  “słońca”, skąd czerpać ją jesienią?

Witamina D, nazywana witaminą “słońca” jest niezbędna w utrzymaniu dobrego samopoczucia i zdrowia. Jej najważniejszym źródłem są promienie słoneczne które przez syntezę skórną są w stanie uzupełnić 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę D.



Jednak w naszej strefie klimatycznej nasłonecznienie od października do marca nie jest wystarczająco wysokie, by organizm mógł wytworzyć odpowiednią dla siebie ilość wit. D,  przez co nasza odporność, narażona na wiele niesprzyjających czynników może ulec spadkowi.

Niski poziom wit.D3 przyczynia się do chorób ukł. kostnego (krzywica u dzieci, osteoporoza u dorosłych). Pierwszym objawem spadku wit. D w organizmie jest odczuwalny spadek siły mięśniowej.

Okazuje się jednak, że poza dobrze poznanym działaniem na układ kostny, witamina D pełni również bardzo ważną funkcję w regulowaniu funkcji odpornościowej naszego organizmu! Jej niedobory (a cierpi na nie wg niektórych badań nawet 80-90% Polaków!) powodują częstsze nawroty infekcji, wydłużenie ich trwania i pogorszenie naszego samopoczucia.

Dietetycznym źródłem wit. D jest naturalna żywność, wzbogacona żywność i wspomniane wcześniej suplementy. Jednak naturalne źródła witaminy D w żywności są bardzo ograniczone, ponadto jest to głównie żywność pochodzenia zwierzęcego (jak np. tłuste ryby, czerwone mięso i żółtko jaja). Do wzbogaconej żywności należą: mleko modyfikowane dla niemowląt i małych dzieci, niektóre płatki śniadaniowe i tłuszczowe pasty do smarowania.

Co zrobić by do tego nie dopuścić? jak się chronić?

Suplementacja witaminy D

Rekomendacje dawkowania dla mieszkańców dla Europy Środkowej (w tym Polski) wyglądają następująco:

dziecko do 6 miesiąca – 400 IU (1 IU =0,025 µg) na dobę

dziecko do 12 miesiąca – 400-600 IU na dobę

dzieci i młodzież do 18 roku życia – 600-1000 IU na dobę

dorośli – 1500-2000 IU na dobę*

kobiety w ciąży – 1500-2000 IU na dobę (nie później niż od drugiego trymestru ciąży)*

seniorzy – 800-2000 IU na dobę (przez cały rok)*

osoby otyłe – 2000-4000 IU na dobę
* wartości zależne od masy ciała.

 Dokładne dawkowanie należy zawsze ustalić z lekarzem.

Wybór formy dostarczania organizmowi witaminy przez suplementację jest dość szeroki (krople, kapsułki, tabletki czy krople wyciskane z kapsułek typu twist-off).  Najważniejsza jest jednak dawka cholekalcyferolu (witamina D3) odpowiednia dla indywidualnych potrzeb z uwzględnieniem takich elementów jak: masa ciała, wiek, dieta, czas eksponowania ciała na słońcu, schorzenia towarzyszące).

 

Witamina D posiada najlepsze wchłanianie, gdy zażywana jest podczas posiłku. 

Preparaty z witaminą to: D-Vitum,  Vitrum D3, Vita buer D3, Vita D krople. W okresie jesienno-zimowym doskonałym źródłem suplementacji wit. D jest tran. 

Pamiętajmy by czytać ulotki i stosować się do wskazań tam zawartych, gdyż nadmiar też bywa nie pożądany.